Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.01.30

Tízen a döntőben!

Az első két forduló eredményei alapján tíz nyolcadikos diák jutott be a Pólya György Matematika verseny, illetve az Angol nyelvi tanulmányi verseny döntőjébe. A tíz tanulóból ketten mindkét versenyen részt vesznek!

A következő tanulók vehetnek részt a döntőben: Árokszállási Lili, Halasi Loretta, Heincz Anita, Horváth Helga, Kun Kiara, Lesti Laura,  Maróth Cintia, Pogány Mirella, és Sári Gergő matematikából, Horváth Helga, Kun Kiara és Pogány Roland angolból.

A két verseny közvetlenül egymás után kerül megrendezésre. A versenyeket vetélkedő formájában rendezik meg, akik csak az egyik megmérettetésen vesznek részt, megnézhetik a másik verseny résztvevőinek versengését.

Szeretnénk felhívni a tanulók figyelmét, hogy a Pólya György versenyben egy feladat erejéig kitérnek Pólya György életére is.

Időpont: 2012. február 1. (szerda). 13 órakor kezdődik a matematika, ezután 14. 30-tól pedig az angol-nyelvi versennyel folytatódik a megmérettetés.

Helyszín: Szent István Egyetem Gimnáziuma, I. emelet, Apponyi terem, 5100 Jászberény, Rákóczi utca 53.

Sok sikert kívánunk diákjainknak a döntőben!

 

 

Pólya György (George Pólya) (Budapest, 1887. december 13. – Palo Alto/California-USA) 1985. szeptember 7.) magyar származású matematikus, fizikus és metodológus (tudományos kutató). Világhírű tudós, a heurisztika (új igazságok módszeres fölfedezésének művészete) kidolgozója.  1945-ben írt művét, a Gondolkodás iskoláját (eredeti címe: How to Solve It) 16 nyelvre fordították le.

Apja, Pólya (Pollák) Jakab közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt.

1905-ben lett a budapesti tudományegyetem hallgatója. Először jogi, később irodalmi és filozófusi, végül fizikai és matematikai előadásokat hallgatott. Elmondása szerint matematikussá válásában a legnagyobb szerepet a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok, a Kürschák József Matematikai Tanulóverseny és Fejér Lipót játszotta.

Pólya a tanulmányait 1910-ben Bécsben, majd Göttingenben és Párizsban folytatta, míg doktorátusát Budapesten szerezte 1912-ben valószínűségszámításból.

1914-ben a zürichi műszaki egyetem tanára lett. 1925-ben jelent meg a Szegő Gáborral (1895–1985) közösen írt analízis feladatgyűjteménye, amely a műfaj klasszikusának számít. 1940-ben az amerikai Stanford Egyetem professzora lett. 1953-ban nyugdíjba ment, de előadásait még 90 évesen is megtartotta. 1951-ben ismét megjelent egy híres Pólya–Szegő könyv, amely a matematikai fizikában közösen elért eredményeiket tartalmazta. A matematikai ágak közül a kibernetika (a szabályozás, vezérlés, információfeldolgozás, továbbítás, általános törvényeit kutatja) köszönheti neki a legtöbbet.

wikipedia

 

how-to-solve-it.jpg