Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.11.10

MegHÓDítottuk a biteket!

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatika Karának T@T Laborja és a  Neumann János Számítógéptudományi  Társaság  Közoktatási  Szakosztályának szervezésében került először megrendezésre hazánkban,  a HÓDítsd meg a biteket elnevezésű nemzetközi informatikai és számítógép-készség verseny (International Contest on Informatics and Computer Fluency).

Az első versenyt 2004-ben rendezték Litvániában, melyhez 2006-ban több ország is csatlakozott: Németország, Észtország, Lengyelország és Hollandia. 2007-ben Lettország, Ausztria és Szlovákia, 2008-ban pedig Ukrajna és Csehország is megrendezte első versenyét.  Azóta csatlakozott: Olaszország (2009.), Finnország és Svájc (2010). 2011-ben Ciprussal, Szlovéniával, Bulgáriával, Kanadával, Japánnal, Oroszországgal és Izraellel, Magyarország is belépett a szervezők körébe.

Iskolánk több mint harminc tanulója nevezett erre a megmérettetésre.  A gyerekek informatika órák keretein belül, online kapták meg a kérdéseket. Minden korcsoportban 18 feladatot kellett megoldani 45 perc alatt. Minden helyes válasz pontot ért, minden helytelen válaszért pontlevonás járt.  Tanulóink nagyon jól teljesítettek, tízen 100 pont feletti eredményt értek el, ami minden dicséretet megérdemel. Legjobb ”informatikusaink” a következők:

Balázs Zoltán

6. osztály

164 pont

Tóth Enikő

6.

148

Nyeste Zsolt

6.

144

Kmetyó Eszter

7.

124

Sári Réka

6.

117

Kun Bence

6.

106

Horváth Helga

8.

104

Kun Kiara

8.

104

Pogány Mirella

8.

104

Inoka Anna

6.

103

Gratulálunk az elért eredményekhez!

e-hod.jpg

Mi is ez e-HÓD?

Pontozás, szabályok

Történet

Szervezők

Bebras: Nemzetközi informatikai és számítógép-készség verseny (International Contest on Informatics and Computer Fluency) - MINDENKINEK

HÓDítsd meg a biteket a Bebras kezdeményezés magyar partnere. 
BEBRAS - litvánul hódot jelent. A résztvevő országok nyelvein: Bebras, Beaver, Beber, Bever, Bobr, Bobor, Bobřík, Kobras, Majava, Castoro, Castor, Бобер.

A Bebras Dr. Valentina Dagiene litván professzor által életre keltett verseny, mely a nemzetközi Kenguruhoz hasonló célokkal rendelkezik, de nem a matematika, hanem az informatika területén. A verseny célja, hogy rövid, gyorsan (kb. 3 perc alatt) megérthető és megoldható feladatokkal megvalósítsa az alábbiakat:

 

  • felkeltse az érdeklődést az informatika iránt;
  • feloldja az informatikával kapcsolatos félelmeket, negatív érzéseket;
  • megmutassa az informatika területének sokszínűségét, felhasználási lehetőségeit és területeit.

További célok:

  • a megoldások öröme és sikerélménye nagyobb hangsúlyt kapjon, mint a versenyzés;
  • egy feladat sikeres megoldása vezessen sikerélményhez;
  • a sikerélményhez csak abban az esetben juthasson a versenyző, amennyiben semmilyen csalás, másolás, súgás nem történik;

A Bebras-országok minden évben közösen dolgoznak ki lehetséges és felhasználható feladatokat, melyek közül a legjobbak kötelezőek lesznek, a többi pedig szabadon választott, illetve az adott ország saját feladatokat is adhat a versenyzőknek.

A feladatokra minden ország adhat be javaslatokat, melyeket május környékén a Bebras workshop-on résztvevők választanak ki vagy dolgoznak át, ha kell. A kiválasztás során a legjobbnak ítélt feladatok, illetve azok kidolgozói jutalmat is kapnak.

A versenyre minden országban az adott év novemberének második hetében kerül sor a Bebras-héten. Ekkor a résztvevők online kapják meg és válaszolják meg a kérdéseket. A versenyre fordítandó idő egy tanóra, 18 feladat három nehézségi szinten: könnyű, közepes és nehéz.

Nevezni több életkor-kategóriában lehet.

  • 5. és 6. osztály, Benjamin
  • 7. és 8. osztály, Meteor
  • 9. és 10. osztály, Junior
  • 11. és 12. osztály, Senior.

A verseny Magyarországon 2011-ben kerül először megrendezésre. Ezért a korábbi nemzetközi kínálatból mazsoláztunk pár érdekes és jellemző kérdést. Ezek MÁR letölthetőek megoldásokkal és magyarázatokkal együtt innen pdf formátumban (ha nem tudod megnyitni, telepítsd ezt: foxitreader_setup.exe).

e-hod.elte.hu