Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.02.14

Valentin nap

Az egyik legenda szerint Valentin fiatal keresztényként élt a keresztény vallás üldöztetése idején. Hitéért elfogták és börtönbe zárták, majd halálra verték 269. február 14-én.
Amíg börtönben volt a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak:
"Ne felejtsétek el Valentint!" és "Szeretlek benneteket!"

Más legenda szerint Valentin i. sz. 269-ben vagy 270-ben római pap volt, aki titokban párokat adott össze, ellenszegülve ezzel Claudius császár törvényének, amely átmenetileg megtiltotta a házasságkötéseket. Valentint ezért bebörtönözték.
A  börtönben barátságot kötött a börtönőr lányával. A legenda szerint imájával gyógyította meg a beteg lányt, és kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá:
"A Te Valentinod".

A Szent Valentin Nap megünneplését Celacius pápa rendelte el 496-ban.

A középkorban ő volt Anglia és Franciaország területén az egyik legnépszerűbb szent.

Valentint ma vértanúként tiszteli a katolikus egyház, hisz azért vesztette életét, mert nem tagadta meg az elibe járulóktól a házasság szentségét.

Halála napján, február 14-én – amelyet egyben mennyei születésnapjának tartanak – az ő emlékére cserélnek szívet hívők és hitetlenek. Igaz, csak papírszívet, de örök jelkép az is. S nemcsak a szerelmeseknek jár ki, hanem a jó barátoknak is. Mindenkinek, aki felé szeretettel fordulunk.

Láthatjuk, a Valentin nap történetére többféle magyarázat is akad, így pontosan nem tudhatjuk meg az ünnep eredetét.

A történetek azonban egyértelműen egy szimpatikus, romantikus figurát ábrázolnak, minden történet a szeretetet, a kedvességet hangsúlyozza, azt a hősi és romantikus szellemet, amit a legenda alakja megtestesített.

 

Mosolyom mögé néztél,
és bánatot láttál;
én benned magamra leltem,
én a tiéd vagyok, mert rám találtál.

 

A Valentin- vagy Bálint-nap már Magyarországon is divatos, mégsem nevezhető általánosnak. Ezt az "ünnepet" elsősorban a 15-19 éves korosztály tartja igazán fontosnak, legkevésbé pedig az idősek ünneplik. A többi ünnephez hasonlóan a Valentin-napot is inkább a nők tartják fontosabbnak, mint a férfiak. Elsősorban a gyengébbik nem foglalkozik többet ezzel a nappal, ők sokszor saját készítésű ajándékkal kedveskednek. Ugyanakkor azok a férfiak, akiknek a párja készül a szerelmesek napjára, szintén vásárolnak valamilyen ajándékot - a férfiak készülődése ebben nagyjából ki is merül - írják az elemzésben.

Míg az Amerikai Egyesült Államokban a párok 65 százaléka üdvözlőlappal kedveskedik egymásnak, 32 százalékuk pedig virágot vesz kedvesének, addig Magyarországon a Valentin-napot mindössze a felnőtt lakosság harmada ünnepli meg. Az ünneplők több mint fele családi körben tartja a Valentin-napot, viszonylag sokan pedig barátokkal vagy kollégákkal töltik ezt a napot.

A felmérés szerint a magyarok sokkal inkább ragaszkodnak a hagyományos ünnepekhez: a karácsonyhoz, születés- és névnaphoz vagy a húsvéthoz. Tízből kilencen tekintenek úgy ezekre, mint fontos eseményekre. A nagy nemzeti ünnepeink a képzeletbeli fontossági skálán valahol középen helyezkednek el - tízből öten tartják ezeket jelentősnek életükben.

Február 14-e főleg a városban élők számára vált jeles nappá. Leginkább Budapesten és a nagyobb városokban számít ünnepnek, míg a kistelepülésen élők többségének körében ez a nap nem sokban különbözik a többitől.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.