Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.01.27

JANUÁR 27. – A HOLOCAUST NEMZETKÖZI EMLÉKNAPJA

1945. január 27-én az első ukrán front néhány katonája lépett be elsőként az auschwitzi haláltábor kapuján. A látvány döbbenetes volt. Halottak mindenütt, az élők pedig emberi roncsok voltak csupán. 1942–45 között majd 2 millió ember pusztult el a legnagyobb náci haláltáborban. 2006-tól január 27. – az ENSZ határozata alapján – a holocaust nemzetközi emléknapja. A világon mindenhol megemlékeznek a népirtás áldozatairól, a körülbelül 6 millió emberről, aki már soha nem térhetett vissza az életbe.

A holokausztkutatók számításai szerint a II. világháború előtt Európában élő 9,7 milliós zsidóság több mint 60 százaléka, közel 6 millió ember halt meg a náci halál- és munkatáborokban. A legtöbben a lengyel (2,9-3 millió, az ottani zsidó népesség 91 százaléka), a volt szovjet (több mint 1 millió) és a magyar (550-600 ezer) területeken élő zsidók közül haltak meg.

A zsidóság módszeres megsemmisítéséről 1941-ben döntött a náci vezetés. Júliusban az SS második számú vezetője, Reinhard Heydrich kapta a megbízást, hogy dolgozza ki a "végső megoldást" (Endlösung - ez volt a fedőneve a zsidók megsemmisítését szabályozó tervnek) az európai zsidókérdésre. Hivatalosan 1942 januárjában, a Wannsee-konferencián határoztak a náci vezetők és tudósok a zsidók végleges kiirtásáról. Hat, kifejezetten megsemmisítő tábort hoztak létre a feladat végrehajtására.

 

auschwitz.jpg

 

A holokauszt roma áldozatainak számát 200-500 ezer közé teszik. A cigányokat alacsonyabb rendű fajnak tekintették a nácik, ezért döntöttek elkülönítésükről. A zsidók és cigányok mellett deportálás várt a mozgás- és szellemi sérültekre is, akárcsak a homoszexuálisokra, a nácik politikai ellenségeire és néhány kisegyház követőire is. Összesen közel 11 millió ember lett a nácik áldozata ideológiai vagy faji okból.

 jelesnapok, origo.hu, yadvashem