Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011. március

Köszöntő

 

A Nemzetközi Nőnap alkalmából nagyon sok szeretettel köszöntök minden nőt a világon! Mi, fiúk, férfiak köszönjük, hogy vagytok nekünk. Ne feledkezzünk meg róluk, egy szál virággal köszönjük meg nekik, hogy szebbé varázsolják napjainkat, életünket! Ne csak március 8-án gondoljunk a nőkre, hanem az év minden napján!

Boldog Nőnapot kívánok!

                                     Varró Gábor 8. b

 

 

Kalendárium – Jeles napok

Március

 

Március 2.

Arany János születésnapja. Arany János, a „magyar bárd”. Igazán ismertté az 1846-ban elkészült Toldi tette.

 

Március 8.

Nők napja. A nőnap a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben a nők egyenjogúságával kapcsolatos demonstratív nap volt.

 

Március 15.

Kristóf napja. Ezen a napon a magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. Március 15-e jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki.

 

Március 18.

Sándor napja. E naphoz kapcsolódik a következő mondás: „Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!"

 

Március 19.

József napja. A gyermek Jézus gondviselőjének, Józsefnek az ünnepe. E naphoz fűződik az időjárás - és természetjóslás. Ezen a napon érkeznek a fecskék.

 

Március 20.

Benedek napja. A bencés rendet alapító Szent Benedek ünnepe.

 

Március 25.

Gyümölcsoltó Boldogasszony. Jézus fogantatásának ünnepe. E nap alkalmas a fák oltására, szemzésére.

 

Március 28.

Virágvasárnap. Virágvasárnapon ünnepli az egyház Jézusnak szamáron való diadalmas jeruzsálemi bevonulását.

 

Benyó Dominika 6. o.

 

 

Régen volt. Hogy is volt?

 

Az egészségnevelési nap

 

Az egészségnevelési nap, mint mindig, a szokásos reggeli tornával kezdődött. A testmozgást nagyon élveztük, mert az igazgató úr humoros feladatokat is adott. Utána osztályonként megreggeliztünk, majd csoportokba rendeződtünk.

Minden csoport az általa választott helyszínre sietett, és izgalmas, érdekes feladatokat oldott meg. Az egyik csoport asztaldíszítést választott, a másik csoport társasjátékot készített, a harmadik csapat gyönyörű képeslapokat készített, és üvegfestékkel ablakdíszeket festett. A negyedik csapat izmait fejleszthette a sportfeladatokkal. Mi a szendvicskészítő versenyre készítettünk ötletes finomságokat.

A csoportmunka után különböző helyszíneken mindenki az érdeklődésének megfelelő előadásokon vehetett részt. A mentősök elsősegélynyújtást tanítottak, a kozmetikus jó tanácsokkal látott el minket a bőrápolással kapcsolatosan. A fodrász megfelelő hajápolásra tanított. Van, aki önvédelemi oktatáson vett részt, mások pedig a káros szenvedélyek veszélyeiről hallgattak előadást.

A 6. osztály számára különösen jó emlék ez a nap, mert az élménygazdag feladatok megoldásába minden erőnket bevetettük, és így a vetélkedő összesítésében elsők lettünk. Nagyon jól éreztük magunkat!

 

Kmetyó Eszter, Terge Bianka 6. o.

 

 

A farsang

 

Osztályunkat érte az a megtiszteltetés, hogy megrendezhettük a farsangi bált, és az utána következő diszkót. A tanárok sokat segítettek nekünk mind a felkészülésben, mind a dekorációkészítésben, amit ezúttal szeretnénk megköszönni. A szülők lelkesen munkálkodtak a büfében.

Nagyon izgultunk az előadások előtt, mert kíváncsiak voltunk, hogy a többiek mivel lepnek meg bennünket.

Az 5. osztály műsora nagyon tetszett, mert igazi vadnyugati hangulatot idézett a színpadra. A 6. osztály egész Afrikát szemünk elé tárta. A 7. osztály Michael Jackson irigylésre méltó stílusát elevenítette fel. A

8. a osztály ellentétekről szóló előadása felkeltette a közönség érdeklődését. A 8. b osztály a 60-as éveket idéző előadásával felejthetetlen élményt nyújtott a közönségnek. A nézők tapssal díjazták a fantasztikus előadásokat. Felejthetetlen élmény marad számunkra az idei farsang.    

                           

Futaki Vanessa, Kertész Anna 8.B

 

 

A felvételi

 

Nagyon sokat készültünk a felvételire, és a sok munka meghozta a gyümölcsét.

Már év eleje óta írtuk a felvételi feladatlapokat. Az előkészítő órákon különösen figyeltünk, hogy mindent, amit mond a tanárnő és a tanár úr, megjegyezzük. A vizsga napján nagyon izgatottak voltunk, alig vártuk már, hogy kezünkbe kapjuk a feladatokat. Elsőnek a magyar feladatlapot kaptuk meg, ami egy kicsit nehezebbnek bizonyult, mint az utána következő matematika. A megírás után azért izgultunk, hogy milyen pontszámokat érünk el. Most pedig azon aggódunk, hogy abba az iskolába vegyenek fel, ahol tanulni szeretnénk.

Én elégedett vagyok a pontjaimmal. A jövő nemzedékének üzenem:

- Ne csüggedjetek, mert a sors úgy alakítja a dolgainkat, hogy az mindenkinek jó legyen!

Remélem, nektek is nagyon jól sikerül majd a felvételi!

 

Pogány Rubina 8.B

 

 

A little English

 

Dear Everyone,

This is a picture of our class. We are in Class 5. The name of  our school is Dr. Papp Károly Primary Schoool. Our English teacher’s name is Mrs Pongor. Sorry, but she isn’t in the picture. Our names are Balázs, Erik, Krisztián, Noel and Bence. Balázs and Erik are in the back line. They play football. In the middle of the picture there is Krisztián. He has got short dark hair, and he wears yellow and white shirt. He plays football well. Bence has got short dark hair and he wears an orange T-shirt. He plays the piano and he likes to read. Bence is Noel’s cousin.

Love,

Balázs, Erik, Krisztián, Noel, Bence

 

written by Bence Kun

 

 

Sporthírek

 

Teremfoci

 

A 3. korcsoportos csapatunk (5. – 6. o.) a körzeti selejtezőben kivívta a továbbjutást Tápiószecső csapata mögött. Szép játékkal a házigazda Tóalmás és Szentmártonkáta csapatát is legyőztük. A körzeti döntőből már nem sikerült továbbjutnunk, a 4. helyen zártuk a tornát.

A csapat tagjai: Balasi Bálint, Csapó Marcell, Erdélyi Zsolt, Hangya Máriusz, Lendvai Gábor, Lesti Balázs, Rudolf István, Tóth Bence, Tóth Krisztián, kapus: Hegyi Bence.

A 2. korcsoportos csapatunk (3. – 4. o.) is szépen helytállt a körzeti döntőben. Két nagyon szoros mérkőzésen, 1 góllal maradtunk alul. Nagykáta csapatát ügyes, összeszedett játékkal, 3:1 arányban sikerült legyőznünk.

A csapat tagjai: Csámpai Erik, Gendur Sándor, Horváth Zoltán, Kiss Péter, Kun Atilla, Lesti Márton, Nagy Ádám, Pintér Andrea, Sári Réka, Simoncsik Alex, kapus: Józsa Elek.

 

Játékos sportverseny

 

A Körzeti versenyen 8 iskola jelent meg, ahol nagyon szép és fölényes versenyzéssel a 2. helyet szereztük meg. Így bejutottunk a területi döntőbe, ahol Taksony és Vecsés csapatát szintén jelentős különbséggel előztük meg. A nagy rivális, Tápiószentmárton csapata mögött a 2. helyen végeztünk. A megyei döntőben Törökbálinton, Budaörs, Érd és Tápiószentmárton csapataival mérkőztünk meg.

Szép versenyzéssel, 3 versenyszámot is megnyerve, holtversenyben küzdöttünk a 3. helyért.

Sajnos a szétversenyzés nem nekünk kedvezett, így a megyei 4. helyen zártuk ezt a szép versenysorozatot.

 

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítőnek:

Kunné Kelemen Erzsébet tanárnőnek!

 

 

A csapat tagjai: Apró Dominika, Dénes Szimonetta, Hegedűs Petra, Horváth Zoltán, Józsa Elek, Kiss Péter, Kocsis Blanka, Kun Attila, Lengyel Zsolt, Lesti Márton, Maczó Károly, Makádi Milán, Maróth Alexandra, Mengyi Vivien Erzsébet, Nagy Ádám, Pintér Andrea, Pogány Izabella, Pongor Eszter, Sári Réka, Zsigár Anikó Boglárka.

 

Kézilabda

 

Nagyon szépen sikerült a 3. korcsoportos lány kézilabdacsapatunk első megmérettetése. A szeptemberben alakult új csapatunk első versenyén vett részt Kókán, a körzeti iskolai bajnokságon. A téli felkészülés során, a 20 méteres pályához szokott lányaink, nagyon bátran és harciasan játszottak a kókai 40 méteres csarnokban. Az első gólok meghozták az önbizalmukat, és sokszor nagyon szép összjátékot, és technikás megoldásokat láthattunk tőlük.

A tápiószentmártoni csapattal nagyon szoros mérkőzést vívtak a lányok, többször vezettek, míg végül egy góllal maradtak alul.

A szentmártonkátai csapatot fölényesen, végig vezetve 13:4 arányban győzték le. A legnehezebb mérkőzés maradt a végére, a többszörös körzeti bajnok Kóka csapata ellen. Nagy örömömre, a lányok nagyon összeszedett védekezéssel, teljesen méltó partnerei tudtak lenni a nagyon erős csapatnak. A végeredmény 13:8 lett a kókai lányok javára.

Gratulálunk a szép bemutatkozó versenyzéshez,

és a májusi helyi versenyhez sok szerencsét kívánunk!

A csapat tagjai:

Gulyás Mercédesz, Halasi Loretta, Hegedűs Viktória, Inoka Anna, Kmetyó Eszter,

Kun Kiara, Pintér Andrea, Sári Réka, Terge Bianka, kapus:Tóth Enikő

 

Tóth Gábor igazgató

 

 

Névjegykártya: Mosonyi Ferenc

 

Névnapja: december 3.

Csillagjegye: Kos

Kedvenc étele: lecsó, rakott krumpli, palacsinta

            itala:    tokaji édes bor, tej

            állata:  delfin

            növénye:         orchidea

            színe:   bordó

            tv csatornája:  Echo TV, Hír TV

            sportága:         foci

            sportolója:       Papp László, Puskás Ferenc

            színésze:          Kern András, Robert De Niro

            színésznője:     Marozsán Erika         

            zenei stílusa:   klasszikusok

            énekese:          Máté Péter, Joe Cocker, Ray Charles

Hobbija: éneklés, gitározás, videózás

- Milyen rendezvényeken lép fel a tanár úr?

- Falunapokon. Szoktak önálló estjeim is lenni, jótékonysági koncerteken

   is részt veszek.

- Más iskolákban is tanít?

- Igen: Mendén, Kókán, Úriban.

- Kémia mellet még milyen tárgyat tanít?

- Biológia, médiaismeret, technika.

- Szeret tanítani?

- Igen, szeretek gyerekekkel foglalkozni.

 

A riportot készítette: Benyó Dominika, Hangya Máriusz, Kmetyó Eszter 6. o.

 

 

Egy kis fizika

 

Átalakítom a feszültséget,

nem keltem az ellentétet.

Magyar nevem átalakító,

többet érek, mint egy hintaló.           

A primer tekercsek a haverok,

az átalakításra ez már ok.

Indukált feszültséget hozok létre,

elektronokat pókeren rakok tétre.

 

Kovács Márta 8.B

 

 

Filmajánló

Gnómeó és Júlia

 

A történetben két szomszédos kert népes családja viszálykodik már generációk óta, tisztára úgy, mint Shakespeare klasszikus szerelmi történetében a Montague és Capulet család Velencében. De ácsi, ácsi! Ezeket a törpéket tényleg Montague-nak és Capuletnak hívják. A törpelány és a törpefiú egymásba szeret, de szerelmük számtalan akadályba ütközik családi ellentét miatt. Az emberek jelenlétében a törpék nem nagyon mocoroghatnak, ilyenkor inkább a mellékszereplők szórakoztatják a nagyérdeműt. Elton John több dala is felcsendül a filmben, az egyik ráadásul Lady Gaga előadásában. Ezért is ajánlom nektek ezt a törpösen jó, 87 perces filmet.

Nemrég néztük meg az osztállyal a moziban a Harry Potter és a halál ereklyéi I. részét.

Nekünk nagyon tetszett, ajánlom a ti figyelmetekbe is. A film izgalmas volt, és fordulatokban gazdag események sora tartotta ébren a figyelmünket.

Harry, Ron és Hermione tanáriak segítsége nélkül vágnak neki a nagy feladatnak. Voldemort halhatatlanságának nyomába erednek, fel akarják kutatni, és meg akarják semmisíteni a rejtélyes horcruxokat.

A halálfalók Roxfortot és a Mágiaügyi Minisztériumot is az uralmuk alá vonják. Bármerre járnak, borzalom követi őket, és mindenütt Harry Pottert keresik, hogy a Nagyúr elé vigyék. Hermione szerelmi élete bonyolulttá válik. Tobi nagy „árat fizet” a barátaiért.

 

Ajánlotta: Pogány Lili 6. o.

 

 

Történelmi sarok

 

Egy sorsdöntő nap rövid krónikája

 

A pesti Pilvax kávéház volt a törzshelye annak a fiatal értelmiségi csoportnak, akik közé Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór is tartozott. A párizsi forradalom nagy hatással volt rájuk, cselekvésre ösztönözte őket.

A bécsi forradalom hírére, március 15-én a Pilvax kávéházból elindultak, és felkeresték az egyetemeket, hogy az hallgatókat maguk mellé állítsák. Az utcán többen csatlakoztak melléjük, és a Landerer nyomdához már hatalmas tömeg érkezett meg. Cenzúra nélkül kinyomtatták a 12 pontot.

Délután az emberek a Nemzeti Múzeum előtt gyűltek össze, ahol újra elhangzott a Nemzeti dal.

Majd a tömeg a pesti Városházára sietett azzal a céllal, hogy maguk mellé állítsák a város vezetését. Ezután a budai Helytartótanácsot keresték meg. A budai várbörtönből kiszabadították a politikai fogolyként fogva tartott Táncsics Mihályt.

Az estét, a Nemzeti Színházban, Katona József: Bánk bán című díszelőadása zárta.

1848. március 15-én, Pesten győzött a forradalom.

 

Gulyás Mercédesz 6. o.

 

 

Viccek

 

Frigyes reggel elkésik az iskolából. A barátja megkérdezi tőle:

- Te, miért késtél el ma reggel?

Erre Frigyes:

- Egy focimeccsről álmodtam, de hosszabbítás volt, és tovább kellett aludnom.

 

- Pistike melyik a kedvenc tantárgyad?

- A kvantumfizika.

- De hiszen ti még nem is tanultok kvantumfizikát!

- Hát éppen ezért!

 

Pistike felel történelemből. Kérdi a tanárnő:

- Hol írták alá a Függetlenségi Nyilatkozatot?

- Hát, szerintem…, biztos a lap alján!

 

Nagyon szépen fejlődik az osztály! Arra a kérdésre, hogy ki volt a legnagyobb királyunk, már csak nyolcan írták, hogy a Burger King.

 

- Pistike, mondj egy ritka európai állatfajtát!

- Tigris.

- De Pistike, a tigrisek Afrikában élnek.

- Éppen ezért olyan ritka Európában!

 

- A kisfiú mondja a mamájának:

- Mama, az iskolában azzal csúfolnak, hogy túl nagyok a fogaim.

Erre a mama:

- Dehogy fiam, csak arra ügyelj, hogy ne beszélj annyit, mert elkoptatod a parkettát!

 

- Pistike, mondj egy tagadó mondatot!

- Gyuri megette az uzsonnámat.

- De hát hol van ebben a tagadás?

- Gyuri tagadja.

 

A vicceket összegyűjtötte: Tóth Ferenc 6. o.