Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.09.30

2011. szeptember

Kalendárium – Jeles napok, hiedelmek, népszokások

Szeptember
 
Szeptember 1.
Egyed napja, őszkezdő nap.(Szent Egyed remete a VIII. században élt Provence-ban.) Sok helyütt ekkor kezdték meg a búza és a rozs vetését, mert azt tartották, akkor bő termésre számíthatnak. Ha esett az eső Egyed napján, esős őszre számítottak, ellenkező esetben szárazra.
Szeptember 5.
Lőrinc napja, úgy nevezett "rontónap". Lőrinc sok kárt csinál, például megrontja a vizeket, azokban már nem lehet fürödni (hideg van), beleesik (máshol belepisil!) a dinnyébe, azaz a nyári görögdinnye e nap után már élvezhetetlen lesz, lucskos, vízízű.
Szeptember 8.
Kisasszony napja, Szűz Mária születésének napja. Magyar-országon kedvelt búcsúnap. A hívő asszonyok kimentek a szabadba napfelkeltét várni. Úgy tartották, aki arra érdemes, a felkelő napban megláthatja Máriát. Szép elnevezése: Fecskehajtó Kisasszony napja arra utal, hogy ettől a naptól kezdve keltek útra a költöző madarak.
Szeptember 15.
Hétfájdalmú Szűzanya napja. Mária anyai fájdalmára- melyet megfeszített fia halálát látván érzett - emlékezés napja. Nagyon régi kultusz, egyike első nyelvemlékeinknek, az Ómagyar Mária siralom is erre utal.
Szeptember 21.
Máté apostol és evangélista napja. Egyes vidékeken Máté hetében vetették a gabonát. A vetés a férfiak munkája volt, melyhez különféle rituálék kötődnek. A vetőmagot megszentelték, a férfiak megmosták a lábukat, tiszta ruhába öltöztek, így mentek ki a földekre.
Szeptember 29.
Szent Mihály arkangyal ünnepe. A hagyomány szerint Mihály a túlvilágra költöző lelkek kísérője, ő ítéli meg az emberek cselekedeteit az Utolsó Ítéletkor. Általában kezében karddal és mérleggel ábrázolják.
Ez a nap volt az ún. Kisfarsang időszakának kezdőnapja, azaz a lakodalmak ideje, mely egészen Katalin napig tartott.
 
A népszokásokat, hiedelmeket összegyűjtötte: Terge Bianka 7. o.
 
 
Régen volt. Hogy is volt?
 
Visegrádi kirándulás
 
Az ötödik év végi kirándulásunk úti célja Visegrád volt. Szülőkön kívül számos testvér is elkísért minket.
Először felmentünk a Fellegvárba, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a Dunára és a Dunakanyarra. Itt egy gyönyörű panoptikum mutatta be Mátyás király udvarát és szokásait.
Innen lesétáltunk, - néha csúsztunk (mivel előző este eső volt) -, a Duna parton lévő királyi palotához. Egy idegenvezető elmesélte nekünk az épület feltárásának történetét, és megmutatta azt a kutat, amelyből az ünnepségeken bor folyt. Ezután íjászkodtunk, majd papírt merítettünk. Aki éppen befejezte, az a játszótéren játszhatott.
A nap fénypontja a bobozás volt, innen nagyon nehezen lehetett minket elrángatni. Néhány embernek sikerült kisebb-nagyobb sebesülést szereznie.
Nagyon jó volt a kirándulás, fáradtan, de elégedetten értünk haza.
Sári Réka 6. o.
 
Tápiógyörgyén voltunk
 
A múlt tanévben mi részesültünk abban a szerencsében, hogy az erdei iskola program keretében 4 napot tölthetünk a tápiógyörgyei Bíbicfészek táborban.
Egy májusi szép napsütéses reggelen biciklikkel indultunk útra, és több pihenő után délután érkeztünk a táborba. A szülők paprikás krumplival vártak minket, amit nagyon gyorsan meg is ettünk. Ezután elfoglaltuk a szál-lásainkat, majd következhettek a közös játékok. Este a tábortűz körül ülve hallgattuk tanár úrék viccesebbnél viccesebb történeteit.
A következő napok is hasonlóan vidáman zajlottak. Kerékpárral megnéztük a Tápió-Zagyva összefolyását, kenyérlángost ettünk a helyi tájházban, sétakocsiztunk a Bíbic-tanösvényen, és megnéztük a helyi kastélyt. Estén-ként bátorság próbákat rendeztünk és a horgásztóban pecáztunk.
Hazafelé megálltunk a tápiószelei Blaskovich Múzeumnál és a szentmártoni Kincsem Lovasparknál.
Köszönjük ezt a felejthetetlen 4 napot tanárainknak: Lesták Erzsébetnek, Némethné Buzás Ildikónak, Tóthné Ónody Nórának, Tóth Gábornak, Udvari Istvánnak, szüleinknek és Tóth Feri bácsinak, aki finomabbnál finomabb kajákkal hizlalt minket.
Reméljük az utánunk következő osztályok is részesülhetnek ebben az élményben!
Tóth Bence 7. o.
 
Tatai osztálykirándulás
 
2011 áprilisában a hetedik osztály tanulmányi ki-rándulásra indult Tatára és Vértesszőlősre.
Reggel a Sportcsarnok előtt gyülekeztünk, és vártuk a buszt. Utazás közben gyorsan teltek a percek, sokat viccelődtünk, nevetgéltünk, beszélgettünk. Tatabányán sok látnivalót, érdekességet néztünk meg, sok új információt szereztünk. Osztályfőnökünk úgy ítélte meg, elég nagyok vagyunk már, ezért kaptunk egy óra szabadprogramot. Sétáltunk a városban, fagyiztunk, a városnéző kisvonaton rengeteget nevettünk.
Remek hangulatban telt ez a kirándulás, mindenki szuperül érezte magát. Talán egy kicsit rövid volt ez a nap, tarthatott volna tovább is! Remélem nyolcadik év végén is ugyanilyen jól sikerült kirándulással tudunk zárni.
Heincz Anita 8. o.
 
Zamárdi tábor 2011
 
Év végén nagy öröm ért. Az egész éves kitartó munkámért cserébe jutalom kiránduláson vehettem részt három társammal együtt Zamárdiban.
A Déli pályaudvarról indultunk emeletes buszokkal Zamárdiba. Amikor odaértünk, külön faházakba osztottak minket. Kicsit furcsa volt, hogy az egy helyről érkező diákokat szétválasztották, de nem is gondoltuk volna, hogy mennyivel jobb így ez az öt nap. Első nap ismerkedtünk, este disco volt, és olyan játékokat találtak ki nekünk, amivel még jobban megismerhettük egymást. Az önkéntes csapatvezetőink Csilla és Judit nagyon kedvesek voltak. Vasárnap volt kézműveskedés, és tettünk egy nagy sétát a Balaton mellett egy nagyon izgalmas kalandpályához. Itt nagy gömbben, úgynevezett Airball-ban löktek le egy meredek lejtőről. Még egyszer kipróbálnám! Este lány-fiú vetélkedő volt, ahol természetesen mi lányok nyertünk. Hétfőn, mint minden nap reggeli tornával kezdtük a napot, majd komppal átkeltünk Tihanyba, és onnan kisvonat vitt fel minket az apátsághoz. Voltunk a Visszhang dombon, a tónál láttunk ürgéket. 10 km séta után kifáradtunk, de készülni kellett az esti KI-MIT-TUD?-ra! Mi táncoltunk, és nagyon örültünk az eredménynek: a 3. helynek. Kedden rendőrök, fogorvosok és elsősegély oktatók lepték el a tábort, akiktől nagyon sok hasznos dolgot tudtunk meg. Persze volt tábortűz és kareoke verseny is, amelyen a 2. helyet tudtuk magunkénak. A vetélkedőkön zsetonokért folyt a harc, amit az esti liciten lehetett beváltani ajándékokra.
Utolsó este jól kibuliztuk magunkat. Máris elérkezett a búcsú pillanata. Sok kedves baráttól kellett elválnom, de azért tartjuk a kapcsolatot. Nagyon, nagyon jól éreztem magam, köszönöm mindenkinek, hogy ott lehettem!
 
Pogány Lili 7. o.
 
Úszótábor
 
Nyakig a vízben
 
Iskolánk egyik hagyománya már a nyári úszótábor. Ebben az évben július első hetében volt, természetesen Jászberényben.
Hétfőn elég hűvös időre ébredtünk, de a hideg nem zavarta a buszra váró lelkes csapatot. Voltak, akik csak strandolni akartak, sokan viszont az úszás tudományukat szerették volna tovább csiszolni. Akadtak, akik most ismerkedtek ezzel a kitűnő sporttal. Többen jutalomként kaptuk egész éves kiváló tanulmányi munkánkért. Már ezért megérte tanulni!
A jászberényi strandon nincsenek túl sokan. Öt napra vidáman vettük birtokunkba. Az idő egyre jobb lett, és a buszon is egyre többen tolongtunk. A felügyeletet tökéletesen biztosították a szülők, nagyszülők, tesók és iskolánk tanítói és tanárai közül többen is. Úszómesterre már nem volt szükség.
Az oktatást igazgató úr tartotta. Kezdő- és haladó csoportokra osztotta a gyerekeket, s naponta kétszer „kínzott” bennünket. Amikor már jól elfáradtunk, pihenésképpen több hosszt kellett úsznunk a medencében. Néhányan csak kevés üdítőt ittak, mert a medence vize is elég volt ahhoz, hogy ne száradjanak ki. Abból nyeltek eleget. Na, azért élveztük a tanítást.
Az oktatások között természetesen nyakig merültünk a hideg és a meleg vízbe.
Külön élmény volt a strandfoci. Fiúk, lányok, apukák rúgták a labdát mezítláb a forró homokban, a legnagyobb melegben. A hét végére többen is bicegve jártak, és pirosra sültek.
Az utolsó napon vizsgáztunk. Mindenki nagyon igyekezett. Kaptunk csokit és oklevelet, dicsérő szavakat, hogy milyen ügyesek vagyunk.
A meglepetés a babgulyás volt, amit Elek bácsi bográcsban főzött a szülők segítségével pénteken. A többiek szerint nagyon finom volt, de sajnos én már az első kanálnál magamra borítottam. Túl forró lett, így a fájdalomtól már nem bírtam enni. A sebeimet kenegettem és a könnyeimet törölgettem. Szerencsére nem sokáig fájt.
Nagyon élveztem a tábort, és remélem mindenki más is. Kár, hogy gyorsan eltelt, de remélem, jövőre újra találkozunk.
Gulyás Mercédesz 7.o.
 
Kézműves tábor
 
Augusztus 1-jén elkezdődött az öt napos kézműves tábor. Nagyon szép munkák születtek, számtalan kézműves technikát alkalmaztunk.
Lehetőség nyílt kreatív dísztárgyak, képek, ékszerek készítésé-re. Szebbnél szebb karkötőket, mobiltelefon-tartókat, válltáskákat, gyöngyképeket, nemezlabdákat alkottunk, amelyeknél a különböző kézműves technikákat ötvöztünk, pl.: színezés, festés, szövés, fonás, ragasztás, vasalás, nemezelés, dequpage. Szabadidőnkben lehetőség nyílt az iskolakertben sétálni, focizni, játszani. Pénteken két meglepetés is várt minket, a sportversenyek és Józsa Elek bácsi paprikás krumplija, ami nagyon jól sikerül.
Köszönjük a program főszervezőjének, Bánfi Elvirának, a családsegítő szolgálat dolgozóinak, az iskola pedagógusainak és az igazgató úrnak ezt a színes nyári programot. Reméljük jövőre is ilyen élményekben lehet részünk.
Toldi Rebeka 6. o.
 
 
Cseréphadsereg Budapesten
 
A tanév utolsó napján Budapestre utaztunk, hogy a Magyarországra érkező – 100 db – agyagkatonát megnézzük. Nagyon izgultunk, mert Csin Si Haung-ti császár terrakotta hadsereg katonáiról éppen az idén, ötödik osztályban tanultunk.
A terembe lépve egy agyaglóval találkoztunk, amit még szerencsére le is tudtuk fényképezni. (A fényképezést utána már sajnos megtiltották) Felmentünk egy emelvényre, ahol a fotók és az eligazító szövegek mellett hang– és fényjátékokkal is segítették a tájékozódásunkat. A fény mindig azt mutatta, amiről pont a tájékoztatást kaptuk. Észrevettük, - amiről már tanultunk is -, hogy nincs két egyforma arc, öltözet, felszerelés. Láthattunk a katonák, lovak mellett érdekes ékszereket, használati tárgyakat is. A kiállítás mozijában a fel-tárással kapcsolatos filmet néztük meg. A „tanulmányi mozizás” végén kis emléktárgyak megvételére is lehetőségünk volt.
A kirándulás zárásaként bementünk egy McDonalds-ba is. Köszönjük szépen a lehetőséget, hogy egy ilyen izgalmas és tanulságos napon vettünk részt.
Pintér Andrea 6. o.
 
Ballagás
 
Iskolánk legbensőségesebb és legmeghittebb ünnepe a nyolcadikos tanulóink elbúcsúztatása.
Az utolsó kicsengetést sok előkészület előzte meg. Az énekkarosok lelkesen próbáltak, a búcsúztató hetedikesek nagyon szépen feldíszítették a tantermeket és a folyosókat. Díszbe öltözött az iskola, és a rengeteg vendég a sok gyönyörű virágcsokorral tovább ékesítette az iskola folyosóit az utolsó napon. A búcsúztató és elköszönő beszédek szívhez szóló és őszinte megnyilatkozások voltak. Szoktuk mondani „szem nem maradt szárazon”. Az énekkar csodálatos meglepetésdallal készült: felcsendült Ilike néni szólójában és Toldi Nándor gitáros kíséretében a híres „Most múlik pontosan…” kezdetű gyönyörű dal. A juta-lomkönyvek is átadásra kerültek, majd a búcsúzó nyolcadikosok virággal köszönték meg szüleik és tanáraik több éves munkáját. A felejthetetlen és színvonalas ünnepség végén a ballagók felengedték a búcsúzást, továbblépést, jövőbe tekintést jelképező léggömböket. Az ünnepség szervezői Tóthné Ónody Nóra és Pester Attiláné voltak. Valóban örök emlék lett minden résztvevőnek a ballagás.
Sok sikert kívánunk minden volt diákunknak a középiskolai évekhez!
Tóth Gábor ig.
 
 
Névjegykártya: Udvari István
 
Ezúttal Udvari István tanító urat kértük meg, hogy meséljen magáról.
 
Névnapja:     december 26.
Csillagjegye: Nyilas
Kedvenc étele:     sütemények
     itala:  házi bor, házi szörp, tea
     állata: fekete párduc
     növénye: citromfű
     színe:  korallpiros
     tv csatornája:     Sport1, Sport2, Eurosport
     sportága: atlétika
     sportolója:   Usain Bolt
     színésze: Jack Nicholson
     színésznője: Faye Dunaway
     zenei stílusa:jazzrock
     énekese: Ian Gillan
Hobbija: motor, szőlészet
- Mikor fejlődött ki a jó humorérzéke?
- A gimnáziumban. A jó humorral nagyobb sikereket értem el a csa-joknál.
- Szeret tanítani?
- Nagyon. Nem bántam meg, hogy tanár lettem.
Köszönöm a riportot.
A riportot készítette: Gyányi Roland 7. o.
 
 
Könyvajánló
 
Harry Potter című könyvsorozat  
 
Kedvenc könyvemre, illetve könyveimre szeretném felhívni a figyelmeteket. A Harry Potter című könyvsorozatot ajánlom nektek. Én most olvasom harmadik alkalommal a 7 részből álló sorozatot.
Harry varázslatos története 11 éves korában kezdődik, amikor tudomást szerez arról, hogy ő varázsló, és a varázslók iskolájában a Dumbledor professzor által vezetett Roxfort Boszorkány és Varázsló-képző Szakiskolában kell tanulnia.
Barátaival - Hermionéval és Ronnal - az iskolában eltöltött évek alatt rengeteg csodás kalandban van része: megszerzi a Bölcsek Kövét, legyőzi a Baziliszkuszt, megnyeri a Trimágus Tusát, és végül 17 éve-sen az utolsó 7. részben megküzd minden idők legnagyobb és legveszélyesebb gonosz mágusával Voldemort nagyúrral is.
A varázslóvilág csodás eseményeit a mozivásznon is láthattuk, de összehasonlíthatatlan a könyvben olvasott történettel és élménnyel.
Olvasd el Te is!!
Tóth Ferenc 7. o.
 
Viccek
 
Amerikai katona őrt áll az erőd tetején. Egyszer csak lekiabál a parancsnoknak:
- Parancsnok úr, jön két indián!
- Barátok vagy ellenségek?
- Valószínűleg barátok, mert együtt jönnek!
 
Zsákos Bilbó és Frodó beszélgetnek:
- Mostanában nagyon unatkozom - mondja unottan Frodó.
- Talán keresned kéne egy hobbit...
 
Magyar órán a tanító néni Józsikát korholja:
- Józsika, a kutyádról írt fogalmazásod szó szerint ugyanaz, mint a testvéredé.
- Igen, tanító néni, mert a kutya is ugyanaz.
 
János bácsi autóvezetésből vizsgázik. Mellette ül az vizsgabiztos, hátul a rendőr. Vizsgabiztos:
- János bácsi! Milyen tábla volt ez?
- Úgy néztem, fiam, búzatábla...
 
A férj későn ér haza. Az asszony egyből nekiugrik:
- Hol tekeregtél mostanáig?
- Drágám, azért késtem, mert horgászni voltam. Kifogtam egy keszeget, kifogtam öt pontyot, kifogtam...
- Nem érdekelnek a kifogások!
 
A vicceket összegyűjtötte: Hegedűs Kristóf 7. o.