Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.04.30

2011. április

Kalendárium – Jeles napok, hiedelmek, népszokások

Április 1.

A naptárreformok előtt évkezdő napnak tartották. Vidáman, mókázás-sal, bolondozással ünnepelték a természet megújulását, újjáéledését. Mióta a naptárreformmal január elseje lett az évkezdés ideje, április elvesztette évkezdés funkcióját, csak "komolytalan újév", bolond nap lett.

Április 5.

Vencel napja. Megcsordul a jégcsap az ereszen. Ha eddig nem, most már biztosan itt a tavasz.

Április 6.

Vilmos napja. Termésjósló nap révén figyeljék az időjárást. Ha esik az eső, szűk lesz az esztendő - vélik az öregek.

Április 12.

Gyula napja. Az év századik napja. Mivel féregűző nap, Bácskában, Baranyában a tisztaság, a takarítás napja.

Április 14.

Tibor napja. Ha ilyenkor már szép zöld a vetés, a rét is kizöldült, akkor jó szénatermésre számíthatsz. Azt is megfigyelték, hogy ezen a napon szokott megszólalni a kakukk meg a pacsirta.

Április 24.

Szent György napja. Sárkányölő Szent György ünnepe, aki évszázad-okon át a lovagok, fegyverkovácsok, lovas katonák, vándorlegények patrónusa. Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja.

Április 25.

Márk napja. Szent Márk evangélista ünnepe. Búzaszentelés napja. Mi-se után a hívek kereszttel, lobogókkal kivonultak a határba, ahol a pap megszentelte a vetést. Mindenki vitt haza magával a megszentelt búza-szálakból, melyeknek gonoszűző erőt tulajdonítottak.

Április 28.

Vitális napja. Rámutató negyvenes nap. A bánátiak azt figyelték meg, hogy 40 napig e nap időjárásához hasonló várható.

 

A népszokásokat, hiedelmeket összegyűjtötte: Hegedűs Kristóf 6. o.

Régen volt. Hogy is volt?

 

Alsós farsang

 

Idén február végén volt az alsós farsang. Mindegyik műsor nagyon jó volt, de nem tudnám eldönteni, hogy melyik tetszett leginkább.

Lássuk szép sorjában. Az elsősök kis kalózok voltak. Azután a másodikosok nyűgöztek le, Király L. Norbi Cotton Eye Joe-jára táncoltak.

Majd a harmadikosok táncoltak a Padlás című musical betétdalára. Azután jöttek a 4. b-sek, ők Shakirától a Waka waka-t adták elő. A 4. a osztályos gyerekek cirkuszi mutatványokkal nyűgöztek le.

Azt viszont tudom, hogy mindegyik műsorra nagyon sokat készültek. Kiemelném a Hófehérke és a hét törpét, amit a tanítók adtak elő. Vajon ki volt a Hófehérke? Ki volt a boszorkány? És kik voltak a törpék? Hát, ha még nem jöttetek rá, akkor elmondom: igazgató úr volt a boszi, Udvari István tanító bácsi volt a Hófehérke, és a tanító nénik pedig a törpék.

Mindegyik műsor nagyon jó volt, és remélem, jövőre is ilyen színvonalas lesz!

                             Horváth Orsolya 4.A

 

Moziban voltunk

Március 18-án a 3. osztályosok boldogan sétáltak a suli felé, mert aznap nem iskolába, hanem moziba mentek.

Az alsós farsangon mi készítettük, és árultuk a zsákbamacskát, ezért a munkánk jutalmául elvitt a tanító néni erre a kirándulásra.

A moziban egy kedves hölgy, Mona volt az „idegenvezetőnk”, aki elintézte azt is, hogy a kukorica mellé kólát is kapjunk ajándékba. A Rangó című mesét néztük meg, amit mi gyerekek választottunk. A történet egy kaméleonról szól, aki a Vadnyugaton, egy poros kisváros sheriffje lesz. A város eltűnt vízkészletét keresve sok kalandba keveredik. A film a gyerekeknek nagyon tetszett.

Amikor kijöttünk a moziból esett az eső, ezért a Hősök terére tervezett látogatás sajnos elmaradt. Hazafelé a McDonalds-ban ettünk egy-egy sajtburger menüt, és rengeteg élménnyel telve, jókedvűen indultunk haza.

Kun Attila 3. o.

 

 

A március 15-i rajzkiállítás

 

Az ünnepséget megelőző két hétben elkezdtük a rajzok készítését. A kezdeti tanácstalanság után gyerekeink kiválasztották a képeket, barátkoztak a látvánnyal, majd hozzáfogtak a vázoláshoz. Munka közben éreztek rá a különböző ábrázolási technikákra. Egyre inkább törekedtek az igényes kivitelezésre.

Nehéz feladat volt kiválogatni a kiállításra kerülő alkotásokat, hiszen mindegyik rajz mögött komoly munka állt.

Valamennyi alkotót csak dicséret szavaival lehet illetni, nagyszerű műveket készítettek. A képeket továbbra is meg lehet tekinteni az iskola folyosóján.

 

Magda Lászlóné

 

 

Rajz Petőfi Sándorról és a huszárokról

 

Az iskolában március 15-ére készültünk. Rajz órán a tanárnő azt a feladatot bízta ránk, hogy készítsünk portrét Petőfi Sándorról vagy Szendrey Júliáról. Én, természetesen, Petőfi Sándort választottam. Mivel fiú vagyok, nekem az jobban tetszett.

Először azt hittem, hogy rosszul fog sikerülni, de amikor bekockáztuk a lapot, és elkezdtünk rajzolni, egyre jobban kialakult. Mindenki jól dolgozott. A szemnél volt egy kicsit nehéz, de végül sikerült megoldani. Egyre jobban örültem a félig kész alkotásnak, de ez az érzés hamar elmúlt, mivel elkezdtük árnyékolni. Próbáltam megbirkózni a feladattal, de nem tudtam a világos-sötét árnyalatokat helyesen alkalmazni. Kezdetben bátortalanok voltunk, de a tanárnő segített nekem a kép helyes satírozásában.

A végén kivágtuk a képet, és bekereteztük az elkészült alkotásokat. Majd Marika néni újabb feladatot bízott rám: egy huszár megrajzolását. Az új feladat már könnyebbnek bizonyult, mint a portré.

Amikor elkezdődött az ünnepség, örültem, hogy a kiállításon megnézhettem saját rajzaimat.

Nyeste Zsolt 5. o.

 

 

Március 15. ……. ----- Ahogy én látom----

 

Iskolai hagyományainkhoz híven, idén is mi kaptuk meg a községi március 15-ei ünnepi műsor rendezésének lehetőségét. (Idén az egész ünnepséget az iskola szervezte.) Mint mindig, most is magunkénak éreztük ezt a feladatot.

Pedagógusként gondolkodni kezdtem, mi is lehetne ezen ünnephez méltó, mégis új. Olyan, amit még nem láthattak az ünneplők. Elmerültem hát Petőfi és Szendrey Júlia életében, és megszületett fejemben egy szerelmi történet a két fiatalról, akik dacoltak az előítéletekkel, hagyományokkal, nyíltan vállalták szerelmüket, még akkor is, ha a család mást akart!...Tetszett a történet.

Hetekig tartó lázas próbák következtek. Forgatókönyvírás, szereposztás, – hogy mindenkinek megfeleljen – olvasópróbák, színpadi mozgás, tánc, majd a végén kosztümös főpróbák. Napi két-háromórányi gyerekeket és pedagógust egyaránt igénybe vevő elfoglaltság.

Közben mindenki – a tanári kar és SZMK – lázasan dolgozott. Díszletet készítettünk, ruhákat kölcsönöztünk, rajzkiállítást szerveztünk… s még említeni is hosszas lenne, hogy mi mindent kellett pontosan és precízen összehangolni. Rajtunk, már – gondoltuk - semmi nem múlik.

Közben helyi vállalkozóink is kivették részüket a munkából. Maczó Sándor legszebb hintaját küldte, Cserni László és Gábor – volt tanítványaink – betyárnak öltöztek, és lóháton kísérték az ünneplőket a kopjafához koszorúzni.

Hát az igazat megvallva sok sági ember kedvét lelte ezen a napon. Ünnepeltünk, s hogyan? A legméltóbban, ami az ünnephez illik.

Csak elismeréssel tudok szólni gyermekeinkről, akik példásan helyt álltak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a közönség 5 perces, szűnni nem akaró vastapsa. Az ünnepség után többen elmondták, hogy színházi élményben volt részük a közel háromnegyed órás előadás közben.

Köszönet a sági pedagógusoknak és az SZMK-nak, akik fáradságot nem kímélve dolgoztak. Remélem, a jövőben is lesz még lehetőségünk arra, hogy ilyen színvonalas műsorral szerezzünk örömet a tápiósági embereknek.

 

Szereposztás:

Szendrey Júlia – Pintér Andrea

Petőfi Sándor – Balasi Gábor

Szendrey Ignác – Sári Gergő

Szendrey Ignácné – Toldi Rebeka

Szendrey Marika – Tóth Eszter

Térey Mari – Sári Réka

Sass Karcsi – Tóth Bence

Jókai Mór – Tóth Ferenc

Teleki Pál gróf – Gyányi Roland

Kalos István, lelkész – Csapó Marcell

Narrátorok és versmondók:

Futaki Vanessa

Gulyás Mercédesz

Heincz Anita

Inoka Anna

Kertész Anna

Kovács Márta

Kun Kiara

Kun Noel

Lendvai Gábor

Pogány Lili

Pogány Rubina

Tóth Dániel

Tóth Enikő

Varró Gábor

Akik hozzájárultak a műsor sikeréhez:

Tápiósági tanári kar, SZMK tagjai, Vér Jánosné, Dányádi Lászlóné, Maczó Sándor, Cserni Gábor, Cserni László, Tápióság Pékség, Hadrik Györgyi, Minik Gáborné volt művelődésszervező, Hajdú Fotó Stúdió.

Köszönettel: Tóthné Ónody Nóra

 

Március 15. ……. ----- ahogy mi látjuk-----

 

Magyar órán kezdtünk a szereplésről beszélgetni. Nóra tanárnő azt találta ki, hogy Petőfi Sándor és Szendrey Júlia megismerkedésétől, Petőfi haláláig adjunk elő egy színdarabot.

Farsang után kaptuk meg a szerepeket. A tanárnő írta a szöveg-könyvet, ami nagyon jól sikerült, mindenkinek tetszett. Először csak olvasópróbák voltak a teremben, ezután már mozgással színesítettük a műsort a színpadon. Eleinte még sokan beleakadtak, de azután már jól ment. A mikrofonos próbáktól kicsit féltünk, visszhangzott a hangunk a csarnokban. A készülődés alatt sokat nevettünk, viccelődtünk. A kosztümös próbán izgultunk, hogy időben át tudjunk öltözni, és a hajunkat meg tudják csinálni.

Eljött az előadás napja. Mindenki nagyon izgult, hogy el ne felejtse a szöveget, és mert nagyon sokan voltak. A színdarab nagyon tetszett mindenkinek, vastapsot kaptunk. Utána koszorúzni mentünk, ahova a főszereplőket lovas kocsival vitték. A szereplők a kopjafa körül álltak.

Igaz nagyon elfáradtunk, de megérte. Igazán jól éreztük magunkat, s még sokáig fogunk erre a napra emlékezni.

Pintér Andrea, Sári Réka 5. o.

 

Irodalmi sarok

A legkedvesebb Petőfi versem

A legkedvesebb Petőfi versem a Szeptember végén. Szendrey Júlia és Petőfi Sándor a mézesheteket Koltón töltötték, 1847 szeptemberében. Ebben az időben írta meg ezt a verset.

A vers első versszaka egy természeti kép. A költő virágokkal teli völgyet lát, nyárfát az ablak előtt és hófödte hegytetőt. A költő még ifjú, de már az elmúlás képeivel zárja a versszakot. Petőfi Sándor számára fontos kérdéseket tesz fel Júliának. Kíváncsi rá, hogy ha ő meg-hal, mi lesz vele. Megsiratja-e, és férjhez megy-e újra? Képzeletben látja, ahogy Júlia eldobja az özvegyi fátyolt, és fejfájára akasztja. Feljön érte éjfélkor a síri világból, leviszi magával, és letörli vele a könnyeit. A vers befejezése egy szerelmi vallomás. Bármi történjen, ő mindig szeretni fogja.

A magyar költészet egyik leghíresebb, legszebb szerelmi verse a Szeptember végén.

Kun Kiara 7. o.

 

Így írunk mi

5. osztályban Petőfi Sándor: János vitéz című elbeszélő költeményét tanultuk. Felmerült bennem a 6. fejezet elolvasása után, hogy vajon Jancsi helyesen cselekedett-e, mikor felgyújtotta a zsiványok tanyáját.

A következő történt sötét este:

Kukorica Jancsi az erdő közepén helyet keresett, mikor látott egy kis kunyhót. Bement, és észrevett 12 zsiványt, akik éppen a vádlott szerint pókereztek, vagy pénzt osztottak maguk között. Jancsi a zsiványokkal színlelésből barátságot kötött. Szerintem, eleinte ez még csak elment, mert elvégre az ember szokott hazudni …? De amikor leitatta Jancsi a 12 zsiványt, és azon tanakodott, hogy ellopja a kádnyi pénzt, akkor túllőtt a célon! Én úgy vélem, ez embertelen cselekedet! Az csak egy dolog, hogy szegény, de a zsiványok biztos lopták a pénzt! S ki tudja, mi mindent rejtegettek még? Azt csak ők tudhatják!

Kijelentem, én, Dr. Toldi Rebeka, bírósági ülnök, hogy Kukorica Jancsi életfogytiglanit érdemel! S ha Petőfi Sándor folytatná ezt az elbeszélést, kérem, ezt a címet adja neki: „Börtöni történet.”

Toldi Rebeka 5. o.

 

 Charles Dickens: Karácsonyi ének

Ez a könyv a szőrösszívű, zsaroló, szipolyozó, mohó, kapzsi, bűnös Scrooge úrról szól, aki minden karácsonyról szóló dolgot sem-mibe vesz. A szegényeknek pénzt gyűjtő úriembert elzavarja, és az írnokával sem bánik jobban.

Egyik este jelenést lát a házában. A hét éve halott üzlettársa, Marley látogatta meg. Három szellem érkezését jelentette be. Az első szellem az elmúlt karácsonyok szelleme, aki megmutatja Scrooge-nak a múlt örömeit és bánatait.

A második szellem a mostani karácsonyok szelleme, aki elviszi unokaöccséhez és írnokához, akik szegények, de boldogok, és minden-ki boldog karácsonyt kíván egymásnak. A harmadik szellem a jövő karácsonyok szelleme, aki megmutatja neki, hogy mi lesz a jövője, ha nem változtat a jelenen.

Scoorge teljesen megváltozik. Pulykát küld írnokának, és kibékül unokaöccsével. A szőrösszívű, zsaroló, szipolyozó, mohó, kapzsi, bűnös Scrooge-ból végre jó ember lett. Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet. Az írójának, Charles Dickensnek nem ez az első műve, ő írta többek között a Twist Olivért, a Dombey és fiát és a Copperfield Dávidot. Véleményem szerint, a Karácsonyi ének a legjobb könyv.

Nyeste Zsolt 5. o.

 

Geronimo Stilton

A mai gyerekek nem érnek rá olvasni. Minden idejüket lefoglalja a televízió, a számítógép, na és a tanulás. Pár évvel ezelőtt kaptam meg az első Geronimoról szóló könyvemet. Azonnal el kezdtem olvasni, és addig le se tettem, ameddig nem végeztem vele. Családi programmá vált a „geronimos” könyvek vadászata, amiből már több mint 50 darabos gyűjteményem van.

Geronimo Stilton kitalált figura. Egy olasz írónő tollából szüle-tett. 2004 óta jelennek meg a sorozat kötetei, amelyek több díjat nyertek, és Olaszországban többet adtak el belőlük, mint a Harry Potterből. Geronimo Rágcsáliában született, Egérszigeten. Diplomamunkáját a rágcsálóirodalom toponímiájából írta. 20 éve a Rágcsáló Hírek főszerkesztője, ez Rágcsália legolvasottabb napilapja. A hagyományos dolgokat kedveli: a komolyzenét, a jó könyveket és a tradicionális konyhát. Általában öltönyt és nyakkendőt hord, mert Ő egy úri egér. Szereti a nyugodt és rendszeres életet, ha az egyik nap olyan, mint a másik. Nem tehet róla, de Geronimo az unokatestvéreivel, Benjaminnal és Trappolával, valamint a húgával, Teával mindig belekeveredik valami kalandba. A mulatságos történetek mellett, minden részben a témához kapcsolódó érdekességeket is olvashatunk! Geronimo és barátai bravúros nyomozásokat hajtanak végre, utaznak az időben, visszamennek a dínók közé, vagy újraélhetjük velük Amerika felfedezését.

Eljutnak Fantázia birodalmába, megismerhetjük velük a Boldogság titkát. Angliai útjuk során egy barátjuk segítségével angol nyelvkönyvet és szótárt is írtak, amit naponta használok az iskolai angol házi feladatokhoz, amelynek címe: Boldogulj angolul! Az egyik legújabb részben Egyiptomról tudhatunk meg sok izgalmas dolgot. „Röviden” ennyi is lenne. Biztos vagyok benne, hogy az, aki Geronimo Stilton egy kalandját is elolvassa, az utána alig várja majd, hogy az úri egerünk többi történetét is megismerje. Pont, mint én.

Kun Bence 5. o.

 

Eli B. Foresen: Maria, a detektív

Szeretném mindenkinek ajánlani: Eli B. Foresen: Maria, a detektív c. könyvét. Ezt a könyvet a Pony klubtól kaptam, amelynek tagja vagyok. Ezt a könyvet annak ajánlom, aki szereti a lovakat, a természetet és az izgalmat.

A történet két lányról szól, akik együtt töltik a nyarat. Maria elutazik Linnhez, ahova a pónit is magával viszi. Már az első közös estéjükön fura dolog történt velük, betörtek az istállóba. A lányok nyomozni kezdenek, és ehhez a barátaik is csatlakoznak. Állandóan úgy érzik, hogy valaki figyeli őket. Miután újra betörtek az istállóba, egy nyereg is eltűnik. A lányok a rendőrség segítségét kérik. A történet egyre izgalmasabb és bonyolultabb. Egy nemzetközi bűnügybe csöppenek. A cselekmény váratlan fordulatot vesz…

Aki kíváncsi, hogy milyen bűnügy részesei a lányok, ki tört be az istállóba, és mi lett Monica születésnapi ajándéka, az olvassa el ezt a könyvet. Az érdekes történetet sok kép teszi még színesebbé.

Sári Réka 5. o.

 

Néjegykártya: Lendvai Silvia

Ezúttal Lendvai Szilviát, a rajz tanárnőt kértük meg, hogy meséljen magáról.

 

Névnapja: november 13.

Csillagjegye: Kos

Kedvenc étele: tárkonyos raguleves, olaszos ételek

            itala:     víz

            állata:   tacskó

            növénye: nyírfa

            színe:    zöld, sárga

            tv műsora: ismeretterjesztő filmek

            filmje:   Hair, Titanic

            könyve: A Funtineli boszorkány

            sportolója: Puskás Ferenc

            énekese: Koncz Zsuzsa, Zorán

            zenekara:  Magna Cum Laude, LGT

            írója: Wass Albert

            festője: Csontváry Kosztka Tivadar

Hobbija: olvasás, kirándulás, zene

- Más iskolákban is tanít, s ha igen, esetleg más tárgyat is?

- Igen, Nagykátán. A második szakom földrajz.

Köszönjük a riportot.

 

A riportot készítette: Pogány Lili, Terge Bianka 6. o.

 

Sporthírek

Körzeti megyei futóverseny

 

Március 25-én 5. alkalommal rendezték meg a hagyományos mezei futóbajnokságot, a Tápiószecső-Magdolnatelep között elterülő magánrepülőterén, ahol Monor és Nagykáta körzet általános iskolás diákjai versenyeztek, egyénileg és csapatonként.

A tavalyi évhez hasonlóan, iskolánk versenyzői most is kiemelkedő eredményeket értek el.

Körzeti Mezei Futóbajnokság egyéni érmesei:

I. hely: Miklóssy Viktória 1. o.

I. hely: Pintér Andrea 5. o.

III. hely: Kun Attila 3. o.

 

Körzeti Mezei Futóbajnokság csapat érmesei:

II. hely: I. korcsoportos fiúk

II. hely: I. korcsoportos leány

I. hely:  II. korcsoportos leány

II. hely: IV. korcsoportos leány

Felkészítő tanárok: Kunné Kelemen Erzsébet, Tóth Gábor, Udvari István.

 

2011. MEZEI FUTÁS KORCSOPORT SZERINTI EREDMÉNYEI

 

I.  korcsoport – lány

     Nagykátai körzet 26 fő

1. Miklóssy Viktória

7. Zsigár Boglárka

11. Mengyi Vivien

23. Hegedűs Petra

 

I.  korcsoport – fiú

     Nagykátai körzet 35 fő

3. Kun Attila

4. Kiss Péter

11. Maczó Károly

19. Kun Gergő

20. Kéry Tamás

21. Gendúr Sándor

22. Bíró Kristóf

26. Gecse Bence

 

II.  korcsoport – lány

      Nagykátai körzet 32 fő

1. Pintér Andrea

5. Pogány Izabella

6. Benyó Napsugár

10. Kocsis Blanka

12. Rózsa Bettina

14. Dénes Szimonetta

15. Pongor Eszter

16. Apró Dominika

24. Bodó Barbara

25. Maróth Alexandra

26. Csesznyik Vivien

 

II.  korcsoport – fiú

      Nagykátai körzet 34 fő

15. Nagy Ádám

16. Kiss Tamás

18. Simoncsik Alex

23. Lesti Márton

30. Józsa Elek

34. Tóth Ákos

III.  korcsoport – lány

       Nagykátai körzet 47 fő

5. Gulyás Mercédesz

7.  Vojnyik Fatime

31. Halasi Loretta

34. Vágó Enikő

36. Kmetyó Eszter

40. Maróth Cintia

 

III.  korcsoport – fiú

       Nagykátai körzet 48 fő

5. Erdélyi Zsolt

8. Balasi Gábor

31. Tóth Krisztián

35. Lendvai Gábor

38. Nyeste Zsolt

41. Balasi Bálint

 

IV.  korcsoport – lány

        Nagykátai körzet 24 fő

7. Kun Kiara

12. Pogány Rubina

17. Horváth Helga

21. Pogány Mirella

 

IV.  korcsoport – fiú

       Nagykátai körzet 35 fő

19. Pintér Zsolt

23. Bató Norman

29. Mikus Dávid

30. Kiss Róbert

32. Nagy Tamás

 

Viccek

 

Vizsgáztató

- Önnek inkább a lottóval kellene próbálkoznia!

- ???

- 90 kérdésből éppen ötöt talált el.

 

Miért úszik olyan jól a fiad a víz alatt? - kérdezi a skóttól a barátja.

Mert bedobtam egy pennyt a vízbe.

 

Kevés alvás

- Hány órát alszol egy nap, Móricka? – kérdezi az iskolaorvos.

- Két-három órát.

- Jaj, de hát ez nagyon kevés!

- Mind az öt órán nem merek aludni.

 

Rénszarvas mászik fel a szilvafára. Látja ezt a medve és megkérdezi:

- Te rénszarvas, minek mész oda?

- Almát enni.

- De hiszen ez szilvafa.

- Nem baj, hoztam magammal almát.

 

Zorro

Egy matektanár megy az úton. Megtámadja egy bűnöző, de hirtelen a bokorból előbukkan egy fekete köpenyes, maszkos ember és megmenti.

Ekkor a tanár megszólal:

- Ki vagy te?

A megmentő nem válaszol, csak egy nagy Z betűt vés a falba a kardjával.

- ÁÁÁ! Köszönöm, hogy megmentettél, egész számok halmaza!

 

A vicceket összegyűjtötte: Gyányi Roland, Tóth Ferenc 6. o.,  Balasi Gábor 7. o.