Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.10.07

Madárgyűrűző programon vett részt a 7. osztály

A tápiógyörgyei erdei iskolában töltött 2 napot október első hetében a 7. osztály. A Magyar Madártani egyesület két munkatársa egy nagyon érdekes és látványos programmal bűvölte el a gyerekeket. Tanulóink segítségével egy 30 méter hosszúságú madárfogó hálót feszítettek ki a tábor bokros területén. Miközben a madarak vándorlásáról, költözéséről hallgattak érdekes előadást, a hetedikesek izgatottan reménykedtek, hogy kerülnek-e madarak a hálóba. Egy óra múlva nagy örömükre azt tapasztalhatták, hogy a háló segítségével két madarat is sikerült befogni. Gyors szabadítás után a barátposzáta és a vörösbegy a vizsgálati asztalra került, ahol mérlegelés, kormeghatározás és a gyűrűzés következett. A szabadon engedést két kiválasztott tanuló végezhette, Csapó Marcellt és Dudás Vivient érte a megtiszteltetés.

A parányi vadon élő madarak kézben tartása nagyon nagy élményt jelentett a gyerekeknek.

Köszönjük szépen a program megszervezését és a kirándulás lebonyolítását Lesták Erzsébet osztályfőnöknek és Tóthné Ónody Nóra tanárnőnek, valamint a finom bográcsos ebéd elkészítését Tóth Ferenc apukának.

Október 5-én elutaztunk a Bíbic fészek táborba. Azért kértük az osztályfőnökünket, hogy Györgyére menjünk, mert májusban nagyon jól éreztük magunkat. A szobák elfoglalása után fagyizni mentünk, majd kimentünk a Tápióhoz horgászni, láttunk a vízinövények között egy kb. 60 cm-es csukát, de sajnos nem sikerült megfogni. Délután a táborba fociztunk, kosarazunk és tollasoztunk. Vacsorázni a tájhoz udvarára mentünk, ahol a szabadtéri kemencébe kenyér lángost sütöttek nekünk. Nagyon finom volt és nagyon ízlett nekünk. Este a táborban a tűz körül vicceket meséltünk, sokat nevettünk, és nagyon jól éreztük magunkat az este során. Másnap hot dog-ot készítettünk és nagy izgalommal vártuk a madárgyűrűzési programot. A tábor bokros részén egy 30 m-es hálót feszítettek ki, amibe két kismadár belerepült. A madarász előadótól megtudtuk, hogy egy barátposzáta és egy vörösbegy lett rövid időre a foglyunk, mérlegelés és kormeghatározás után következett a gyűrűzés és a szabadon engedés. Nagyon irigyeltük Marcit és Vivient, hogy a kezükbe feküdt a kismadár mielőtt elrepült. Ebédre Feri bácsi pörköltet készített bográcsban, majd a szobákban játszottunk. Az esti órákban indultunk haza, sokáig emlegetni fogjuk ezt a jó hangulatú kirándulást.                                             

Tóth Bence 7. o.